Hvad er en URL / Internetadresse

 En URL (Uniform Resource Locator) er på dansk bedre kendt som en webadresse. Andre kalder det også en URL adresse.

Eksempel:

https://www.eksempel.dk

Webadressen angiver også din placering på internettet, og hvordan din hjemmeside hentes. Dette er også kendt som protokoller; såsom HTTP, HTTPS, FTP osv.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) er en protokol, der anvendes i forbindelse med tjenester, hvor kun afsender og modtager må kende meddelelsen. Det vil sige websites, hvor der deles fortrolige oplysninger såsom kortoplysninger.

Du finder din URL og andre webadresser i dit browserfelt i din internetbrowser. Din URL kan fremvises på forskellige måder afhængigt af, hvilken internetbrowser du anvender.

internet browser

Webadresser designes med en læsbar tekst for at gøre det lettere for brugerne at forstå dem. Oprindeligt erstatter webadresser IP-adresser, der ikke er særligt læsbare. IP-adresser er det computeren bruger til at kommunikere til servere med.

Eksempel på en IP-adresse:

87.51.251.118

En URL hjælper også med at identificere filstrukturen på din hjemmeside.

Dele af din URL

Sammenkoblet består en URL af en protokol, domænenavn og en sti. Stien indeholder den specifikke undermappe med struktur, hvor hver side er placeret, og har dette grundlæggende format:

Protokol://domæne-navn.domæne-endelse/side
url struktur

Protokol – Protokollen indikerer, hvordan en browser skal behandle den information, der er på dit website. Standarderne er http:// eller https://, men kan også inkludere mailto: (til at åbne dine default mails for kunder) eller ftp: (til at håndtere filoverførsler).

Domænenavn – Dit domænenavn er med andre ord dit websites eller din webshops navn i et læsbart format.

Domæne-endelse – Domæne-endelsen kan fx være et TLD (Top-level domæne) , et ccTLD (country code top-level domæne) eller et gTLD (generic top-level domæne).

Eksempler på domæne-endelser:

TLD: .com, .net, .int, .gov, .mil
ccTLD: .dk, .se, .no, .uk, .au
gTLD: .com, .info, .org, .biz, .edu

Side – Den sidste del af din URL kan henvise til en bestemt side på dit website. Hvis du fx skal søgemaskineoptimere en bestemt side på dit website, vil det være den URL, der fremvises i SERP (Search Engine Result Pages) eller på dansk søgemaskineresultaterne. Du giver derfor hver enkelt side en unik URL eller ID.